A fül felépítése

Fülünk nemcsak a hallásért, hanem az egyensúlyozásért is felel. Nélküle nem hallanánk meg a külvilág zajait és nem tudnánk tájékozódni. E pici szervben számos létfontosságú részecske található. De mik is ezek pontosan? Hogyan épül fel a fülünk?

fülgyulladás

A fület három részre tagolhatjuk: legkívül található a külső fül, ezt követi a középfül és legbelül van a belső fül. A külső fül egészen a dobhártyáig tart. Ezen a részen található a fülkagyló, melynek legfontosabb szerepe a hangrezgések felfogása és a külső hallójárat, amiben a fülzsír található. Fülkagylónk egy többszörösen görbült, jellegzetes redőket alkot, porcos szerv. A felfogott hangrezgéseket a hallójáratba továbbítja, melynek belső része porcos, külső része csontos. A csontos hallójárat egészen a koponyaalap sziklacsontjába hatol be. A hallójárat szőrszálakkal és speciális faggyúmirigyekkel tarkított. Ez utóbbiak termelik a fülzsírt.

A középfül a dobhártyától befelé tart, a dobüreget és az azzal közlekedő csecsnyúlványi szivacsos sejtekből áll, mely az orrgaratunkkal a fülkürtön át levegőzik. A dobhártyát három réteg alkotja: kívülről elszarusodó laphám, középen egy rostos réteg, belülről pedig nyálkahártya borítja. Egészséges állapotban ezüstszürke és fénylő.

A dobüreg a sziklacsontban található és körülbelül 1 köbcentiméteres nagyságú. Ebben találhatóak a hallócsontok, a kalapács, az üllő és a kengyel. A kalapács "nyele" a dobhártyába ágyazott, "feje" a következő csontocska, az üllő testével ízülettel kapcsolódik. Az üllő nyúlványa a kengyel fejecskéjével ízesül.

A belső fülben (labirintus) található a hallás és az egyensúlyozás érzéksejt-rendszere. A belső fül a sziklacsont mélyén, a csontos labirintusban helyezkedik el. A csontos labirintus egy előcsarnokból és az abból kiinduló csontos csigából – hallószerv –, valamint három félkörös ívjáratból, a tömlőcskéből és zsákocskából – egyensúlyozó szerv – áll. A csontos labirintust folyadék tölti ki (perilympha), mely az agyvízzel áll kapcsolatban. A csontos csigát középen egy háromszög alakú tér, a hártyás csiga teljes hosszában két csatornára osztja.

Fülcsepp rendelés

Swimseal fülcsepp vízokozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Swimseal fülcsepp víz okozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Kapott már Ön, vagy gyermeke fülgyulladást uszodában, természetes vizekben?

Ár: 5290 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!