A fül felépítése

Fülünk nemcsak a hallásért, hanem az egyensúlyozásért is felel. Nélküle nem hallanánk meg a külvilág zajait és nem tudnánk tájékozódni. E pici szervben számos létfontosságú részecske található. De mik is ezek pontosan? Hogyan épül fel a fülünk?

fülgyulladás

A fület három részre tagolhatjuk: legkívül található a külső fül, ezt követi a középfül és legbelül van a belső fül. A külső fül egészen a dobhártyáig tart. Ezen a részen található a fülkagyló, melynek legfontosabb szerepe a hangrezgések felfogása és a külső hallójárat, amiben a fülzsír található. Fülkagylónk egy többszörösen görbült, jellegzetes redőket alkot, porcos szerv. A felfogott hangrezgéseket a hallójáratba továbbítja, melynek belső része porcos, külső része csontos. A csontos hallójárat egészen a koponyaalap sziklacsontjába hatol be. A hallójárat szőrszálakkal és speciális faggyúmirigyekkel tarkított. Ez utóbbiak termelik a fülzsírt.

A középfül a dobhártyától befelé tart, a dobüreget és az azzal közlekedő csecsnyúlványi szivacsos sejtekből áll, mely az orrgaratunkkal a fülkürtön át levegőzik. A dobhártyát három réteg alkotja: kívülről elszarusodó laphám, középen egy rostos réteg, belülről pedig nyálkahártya borítja. Egészséges állapotban ezüstszürke és fénylő.

A dobüreg a sziklacsontban található és körülbelül 1 köbcentiméteres nagyságú. Ebben találhatóak a hallócsontok, a kalapács, az üllő és a kengyel. A kalapács "nyele" a dobhártyába ágyazott, "feje" a következő csontocska, az üllő testével ízülettel kapcsolódik. Az üllő nyúlványa a kengyel fejecskéjével ízesül.

A belső fülben (labirintus) található a hallás és az egyensúlyozás érzéksejt-rendszere. A belső fül a sziklacsont mélyén, a csontos labirintusban helyezkedik el. A csontos labirintus egy előcsarnokból és az abból kiinduló csontos csigából – hallószerv –, valamint három félkörös ívjáratból, a tömlőcskéből és zsákocskából – egyensúlyozó szerv – áll. A csontos labirintust folyadék tölti ki (perilympha), mely az agyvízzel áll kapcsolatban. A csontos csigát középen egy háromszög alakú tér, a hártyás csiga teljes hosszában két csatornára osztja.

Swimseal fülcsepp vízokozta fülgyulladás ellen 7,5ml

-20% Swimseal fülcsepp víz okozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Kapott már Ön, vagy gyermeke fülgyulladást uszodában, természetes vizekben?

Ár: 3095 Ft
3890 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!