A fülzsírról

 A hallójáratban található faggyúmirigyek egy igen különleges és hasznos anyagot termelnek: a fülzsírt. Ez egy sárgás-barnás, ragacsos váladék, mely igen nagy szerepet játszik fülünk egészségének megőrzése érdekében. A fülzsír egy savas kémhatású anyag, melynek legfőbb feladata, hogy megvédje a fülünket a káros környezeti hatásoktól és a kórokozóktól. Nagyon fontos, hogy ne pusztítsuk el teljesen ezt a védőréteget, hiszen így a kártevők könnyen eljuthatnak az érzékenyebb területekre. ezért ne tisztítsuk soha a fülünket lúgos kémhatású szappanokkal vagy testápolókkal.

fülgyulladás

Természetesen egészséges állapotban is előfordul néha, hogy túl sok fülzsír termelődik, idősebb korban ráadásul be is sűrűsödik. Ilyen esetekben a hallójáratunk gyakran eldugulhat és úgy érezhetjük, hogy nem hallunk semmit. Ennek az az oka, hogy a hangrezgések nem képesek megfelelően stimulálni a dobhártyát, mivel nem jutnak el odáig. A fülzsír túlszaporodásának legfőbb oka lehet a test elsavasodása például.

Ilyenkor azonban nem szabad fültisztítóval kitakarítanunk a fülünket, hiszen a zsírt ebben esetben csak még mélyebbre tolhatjuk, egészen a dobhártyáig, ami komoly problémákat is okozhat, hiszen innen már csak egy szakember képes eltávolítani a fülzsírt. Minél többet piszkáljuk, annál több zsír termelődik. Ha fülünk dugulásra hajlamos, egy héten egyszer 2-3 csepp paraffinolaj segíthet, hogy ritkábban záródjon el. A fülzsírtermelődés természetes dolog, nem betegség. A szervezetünket kell savtalanítani és be fog állni a normális egyensúly.

De akkor mégis hogyan tisztítsuk fülünket?

Ez egy elég gyakori kérdés. Mosakodáskor a fülkagyló mögötti területet és a fülkagylót a hallójárat bemenetéig elég lemosni, majd szárítsuk meg törölközővel és a hallójáratot elegendő a törölköző sarkával kitörölni. Hajmosás, fürdés után a törölközővel való törlése, szárítása fontos. A hallójárat szárítására, főleg uszoda használat, strandolás után alkalmazható szárító spray-k kaphatóak a patikákban és a bioboltokban. Érdemes beszerezni őket!

Fülcsepp rendelés

Swimseal fülcsepp vízokozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Swimseal fülcsepp víz okozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Kapott már Ön, vagy gyermeke fülgyulladást uszodában, természetes vizekben?

Ár: 5290 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!