A fülgyulladás típusai 2. - a hallójárat gyulladása

Ha az uszodavíz a hallójáratba kerül, akkor előfordulhat, hogy a hallójáratunk hosszan tartóan begyullad. Ennek mértéke lehet enyhe vagy közepesen súlyos is. Ilyen esetben a fülorvos a hallójáratunkat alaposan kitisztítja helyi fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő szerekkel (gézcsík vagy fülcsepp). Nagyon fontos minden esetben a hatékony fájdalomcsillapítás. Súlyos esetben viszont antibiotikumot is írhat fel az orvos, ez akkor történik meg, ha a bőr gyulladását a környékbeli nyirokcsomók gyulladása is kíséri. Persze, természetesen a társult középfülgyulladás minden formájának kezelése antibiotikumot és magától értetődően fülész szakorvost igényel.

fülgyulladás

Leggyakrabban az okozza a problémát, hogy a hallójáratban megreked a víz és így a hallójárati bőr rugalmassága csökken, a fülzsír eltűnik a bőrrétegről és a faggyúmirigyek is sorvadásnak indulnak. A védő zsírréteg elvesztése pedig komoly károkat okozhat. A hallójárat bőre kiszárad, kémiai összetétele megváltozik és így csökken a fertőzésekkel szembeni ellenállása, ami kedvez a kórokozók, a baktériumok elszaporodásának. Továbbá károsodik a savköpeny is, ami előfeltétele a fertőzés kialakulásának.

Kezelése: A hallójárat gondos, műszeres kitisztítása, vagy kifecskendezése 37 fokos, test meleg vízzel, vagy kamillás oldattal. Nedvező stádiumban naponta többször fülcseppet kell alkalmazni (széles spektrumú antibiotikum és corticosteroid kombinációja), súlyos esetben szisztémás antibiotikum-terápia. Az akut gyulladás visszafejlődése után antibiotikum és szteroid tartalmú kenőcsöket ír fel a doktor. Egyes antibiotikumok azonban allergiás bőrreakciókat válthatnak ki. Ezekben az esetekben 70-80%-os tiszta alkohol alkalmazása ajánlott; az akut gyulladásos fázisban pl. alkohollal átitatott finom gézcsíkot lehet a hallójáratba vezetni, mely a hallójáratot nyitva tartja, levezeti a váladékot, mérsékli a gyulladást. Természetesen a betegség megelőzhető, ennek egyik módjáról a következő cikkben lesz szó.  

Fülcsepp rendelés

Swimseal fülcsepp vízokozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Swimseal fülcsepp víz okozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Kapott már Ön, vagy gyermeke fülgyulladást uszodában, természetes vizekben?

Ár: 5290 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!